Κτήμα Σιγάλας - Οία Σαντορίνη | Domaine Sigalas - Ia, Santorini, Cyclades, Greece
EN | GR

Το έδαφος είναι ένα μείγμα στάχτης, κίσσηρης και ελαφρόπετρας. Σ’ όλη την έκταση του νησιού, συναντάμε μικρούς και μεγάλους λίθους σιδηρομαγνησιακής σύστασης, καθώς και μικρά και μεγάλα τεμάχια λάβας, όλα ηφαιστειακής προέλευσης. Η ελαφρόπετρα (μικρές έως πολύ μικρές πέτρες πορώδεις) βρίσκεται τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από την επιφάνεια και σε αρκετό βάθος.

Το έδαφος της Σαντορίνης είναι αμμώδες, με πάχος στις περισσότερες περιοχές πάνω από 40 μέτρα, ηλικίας περίπου 3.600 ετών δεν επηρεάζεται από τα μητρικά στρώματα, τα οποία αποτελούνται από ημικρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και σχιστόλιθους. Η περιεκτικότητα σε μικρές και μεγάλες πέτρες σιδηρομαγνησιακής σύστασης και ελαφρόπετρας, διαμορφώνει το χαρακτήρα του εδάφους της Σαντορίνης. Οι ουσίες από αυτές τις πρώτες ύλες, εμπλουτίζουν το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο και έτσι αυξάνουν το G.E.C. (Εναλλακτική ικανότητα) δημιουργώντας εδάφη, με διαφορετική ικανότητα αποθήκευσης νερού, που στην τοπική διάλεκτο έχουν ονόματα όπως: “άσπα”, “τσιγκρό”, “φουντάδο” κ.α.

Κτήμα Σιγάλας - Οία Σαντορίνη | Domaine Sigalas - Ia, Santorini, Cyclades, Greece

Η οργανική ουσία των εδαφών της Σαντορίνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε αντίστοιχα επίπεδα βρίσκονται το Άζωτο, ο Φώσφορος και τα περισσότερα ιχνοστοιχεία. Η έλλειψη αργιλίου και η μεγάλη περιεκτικότητα σε άμμο (93-97%) δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον για το έντομο Phylloxera. Αυτό το περιβάλλον έσωσε τον αμπελώνα του νησιού από την επιδημία της φιλοξήρας, η οποία εξαφάνισε τον περασμένο αιώνα τους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, στις οποίες ανήκει και η Σαντορίνη.


ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ...
περισσότερα > >
Τσιπουρο Σιγάλας...
περισσότερα > >
Robert Parker Spring Tasting 2014 - βαθμολογία...
περισσότερα > >
Βραβεία και μετάλια 2014...
περισσότερα > >

 

Visit experience Sigalas
Sigalas wines on Facebook Sigalas wines on Vimeo Sigalas wines on youTube Sigalas wines on Tripadvisor Επικοινωνήστε μαζί μας